Børne- og kulturhuset er kåret til Årets Skolebyggeri 2023

Del på LinkedIn
15.08.2023 . KÅRING

For 11. år i træk sætter Nohrcon fokus på de gode eksempler med kåringen af Årets skolebyggeri. I år med fem nominerede projekter, der ikke blot inspirerer andre, der skal bygge fremtidens skole, men som også fungerer som forum for fællesskab i en bredere kontekst.

Et mangfoldigt knudepunkt
En fagjury nedsat af Nohrcon og en offentlig afstemning fandt tilsammen årets vinder: Børne- og Kulturhuset i Høje-Taastrup Kommune, som kobler børns læring og udvikling med kultur og kreativitet i et sprællevende hus på ny og unik vis.

Som en kinesisk æske smelter fire fritstående ”bokse” sammen både fysisk og fagligt med hvert deres fokus på musik, kreativitet, småbørnsmiljø og bevægelse. Bygningen huser både en tosporet skole fra 0. – 6. klasse, fritidsordning, dagtilbud, musikskole, billedskole, dramaskole og forskellige idrætsklubber. Her kan man som barn udforske kunst, musik, teater og sport fra første færd.

Læringen er baseret på det '21. århundredes kompetencer', som ruster børn og unge til aktiv deltagelse i samfundet. Huset er designet til at understøtte dette med mange muligheder for at tage læringen hen til det sted, der egner sig bedst til aktiviteten. Der har desuden været fokus på bæredygtighed i designprocessen – bl.a. via tiltag relateret til FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling.

Børne- og Kulturhuset er placeret centralt på det nye kulturstrøg i byen. Kulturstrøget fortsætter ind gennem huset, og på den måde bliver bygningen en del af kvarterets daglige liv. Det skaber et fælles ejerskab, hvor alle byens borgere føler sig velkomne. Bygningen er allerede blevet et samlingspunkt for daglige brugere, beboere og besøgende, siden det åbnede i marts 2023.

På foto ses repræsentanter fra vinderteamet, som tog imod prisen ved kåringen:

  • Michael Ziegler, borgmester, Høje-Taastrup Kommune
  • Mikkel Sørensen, arkitekt og partner, Christensen & Co Arkitekter
  • Liv Bach Henriksen, arkitekt og Leder Pædagogik og Læring, Arkitektfirmaet Kjaer & Richter
  • Tine Vogt, landskabsarkitekt og associeret partner, LYTT Architecture
  • Claus Minds, projektchef, CC Contractor
  • Pernille Folting, konstitueret skoleleder, Høje-Taastrup Kommune
  • Malene Pedersen, projektleder, AFRY

Michael Ziegler, borgmester (K) i Høje-Taastrup Kommune, udtaler:
”Vi er meget stolte over, at Børne- og Kulturhuset i Høje-Taastrup er kåret som Årets skolebyggeri 2023. Det er en flot anerkendelse af, at Børne- og Kulturhuset kan noget særligt. Vi sætter kultur og kreativitet i højsædet ved at samle skole, dagtilbud, musik-, billed- og dramaskole, kulturtilbud og foreninger, og børnene er omgivet af dygtige og dedikerede pædagoger, lærere, kulturformidlere og professionelle undervisere. Prisen er en flot anerkendelse af, at Børne- og Kulturhuset er et nyskabende samlingssted for alle byens børn og unge.”

Fagjuryen udtaler:
"Et spændende projekt der på fin vis forsøger at sammenbinde dagtilbud, skole, SFO og kulturaktiviteter i en samlende bygningsmasse. Det samlede projekt fremstår overbevisende i både de ydre og indre parametre. Bygningen opleves i materialer og proportioner til at understøtte funktionerne. Organiseringen virker samtidig let overskuelig og robust i sin tænkning."

"Opdelingen af skolen med de offentlige funktioner i nedre plan og læringsmiljøer i de øvre plan er godt tænkt i forhold til et trygt og mere roligt børneliv. Arkitektonisk er der tænkt i naturmaterialer både inde og ude, hvilket giver et varmt og indbydende udtryk."

Liv Bach Henriksen, arkitekt og leder for Pædagogik og Læring, Kjaer & Richter, udtaler:
"Vi er meget glade og stolte over at netop Børne- og Kulturhuset får prisen som Årets skolebyggeri. Projektet er udviklet i tæt samarbejde med Høje-Taastrup Kommune, der med et visionært, pædagogisk program udfordrer indholdet og udformningen af den traditionelle folkeskole. I Børne- og Kulturhuset kobles læring og kultur med praksisnære og autentiske undervisningsforløb i et kreativt og musisk værkstedsmiljø. Projektet er tænkt som et ’åbningstræk’ i revitaliseringen af boligområdet, Taastrupgaard, hvor Børne- og Kulturhusets placering midt på det centrale strøg inviterer lokalområdet indenfor."

Mikkel Sørensen, arkitekt og partner, Christtensen & Co, udtaler:
"Det har været særligt vigtigt for os, at bygningsdesignet skaber rammer for små og store fællesskaber på tværs af undervisning og fritidsaktiviteter og dermed understøtter stærke bånd mellem børn og kultur. Huset markerer sig tydeligt som hele bydelens Kulturhus og er opbygget som et ’bofællesskab’ for dagtilbud, skole og kulturskoler, der deler de åbne værkstedsfaciliteter i stueplan."

Pernille Folting, konst. skoleleder, udtaler:
"Det har været en fornøjelse at indtage et hus, hvor rammerne er bygget til nutidens skole med en indretning, der lægger op til en legende og undersøgende tilgang til det faglige. Samtidig er Børne- og Kulturhuset helt særligt, da skole, dagtilbud, musik-, billed- og dramaskole deler huset på lige vilkår. Herigennem ligger der et oplagt samarbejde på tværs, der kan underbygge elevernes læring og kreative udvikling."

keyboard_arrow_up