keyboard_arrow_down

Topsoe A/S SOEC fabrik i Herning

Del på LinkedIn

Teknologikoncernen Topsoe A/S ønsker at opføre verdens største fabrik til produktion af elektrolyseanlæg (baseret på SOEC-teknolog) i Herning.

Fabrikken kommer til at producere anlæg og komponenter, som bruges til produktion af CO2-frit brint brændsel skabt ud af vand  og el fra grønne energikilder.

Grøn brint fremstilles ved elektrolyse. Her spalter man vand i ilt og brint ved hjælp af vedvarende energi fra sol og vind. 

Grøn brint kan blandt andet bruges som alternativ til fossile brændstoffer i industrien eller ved tung vejtransport, som for eksempel fly og skibe. Derfor ses det som en meget vigtig brik i den grønne omstilling. 

Anlæggets produktionskapacitet er 500 MW med mulighed for at udvide til 5 GW. 

Målet er at producere, hvad der svarer til 0,5 gigawatt om året på anlægget. Til sammenligning var der ved udgangen af 2020 installeret cirka 0,3 gigawatt elektrolysekapacitet globalt. Men på sigt kan fabrikken skrues helt op til fem gigawatt.

Projektet omfatter følgende:

  • Udendørs arealer med diverse tekniske procesudstyr.
  • Toetagers administrationsbygning med kontor-og medarbejderfaciliteter
  • Énetages produktionsbygning 
  • Énetages teknikbygning. 

Rumfordeling administration
Stueplan: Reception, kontrol-/serverum, toiletter og bad, omklædningsrum, køkken, kantine, depot, renøringsrum, 

1. sal: Åbent kontorlandskab, økonomiafdeling, print og depotrum, konferencerum, garderobe, toiletter, kaffe/lounge, rengøringsrum.

Rumfordeling produktion
Værksted, aflæsningsområde for indgående varer, råvareopbevaring, proceshaller, vakuum pumper, transformer TA1, TA3, TA4, TA5 og LV rum, MV (10kV) rum, batterirum, laboratorie, fyrrum, sprinklerrum, kompressorrum, udgående varelager.

Byggeperiode

31. oktober 2022 - 24. oktober 2023

Adresse

Mørup Syd 10, 7400 Herning

Areal

25.000 m2

Arkitekt

Detailprojektering: c.c. contractor tegnestuen A/S

Ingeniør

AFRY

Bygherre

Topsoe A/S

keyboard_arrow_up